Vinprovning & Vinvandring
Som sommelier och vinbonde vill jag erbjuda dig en helhetsupplevelse.
Vart kommer aromerna i vinet ifrån och varför smakar olika svenska viner som de gör?
Vi börjar i vingården och jag pratar om hur vi tänkte när vi planterade, vi tittar på plantorna och pratar om skottgallring, gödning, beskärning m.m. Sen går vi upp till restaurangen och häller upp vin som några av mina branschkollegor producerat. Jag fortsätter berätta om vilka val man kan göra i vingården och sedan i vineriet för att få till olika sorters vin.
Vinprovningen hålls i liten skala, med tid för frågor och samtal.
Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller vinintresserad sedan länge, det viktiga är att du är nyfiken.
Vinprovningar söndagar kl 13.00 695 kr/person för vinvandring, 4st viner, ost och chark.
Har du presentkort, ring så hjälper vi till med bokningen.
För privata bokningar, hör av dig till ulrika@malsaker.se
Vårt vin
Än så länge drömmer vi om hur just våra viner ska smaka. Vi satsar på ett friskt vitt vin, ett som delvis har legat på svenska ekfat, ett bubbel och kanske ett sött vin om vi har tur.
Hos oss hittar du 4000 Solarisplantor, en grön druva som många svenska vinodlare har i sina vingårdar. Den blommar sent och klarar på så sätt vårfrosten och sen tar den fart och mognar på bara 80 dagar. Den är också en så kallad piwi planta, det vill säga en druvsort som har god motståndskraft mot sjukdomar. Viner som är gjorda på Solaris får tropiska toner som melon, banan samt fläder. Även päron, nöt och krusbär är vanligt att hitta i både smak och doft i ett vin på Solaris. När druvorna skördas sent får vinerna gärna en lite sötare ton och då kommer även honung, mandel och ananas att bli framträdande.
Vi har också 100 plantor var av Pinot Noir och Pinot Meunier. Den som kan sin Champagne vet att de druvorna, tillsammans med Chardonnay blir utmärkt bubbel. Vi ser framför oss att vi byter ut Chardonnay mot Solaris och blandar för att få till ett härligt mousserande vin.
Slutligen har vi 500 plantor Sauvitage – en ganska ny sort. Även den resistent och tål vårt svenska klimat. Den ger viner som liknar Sauvignon Blanc med krusbär och tropiska frukter förenade med en oftast mild, harmonisk syra.
Vi ser fram emot att servera vårt första vin 2027.
































